Old Man’s Journey

Old Man’s Journey er et spill om livets dyrebare øyeblikk, knuste drømmer og planer som endrer seg.

Tittelskjermen

Da det lille femmannsteamet i østerrikske Broken Rules skulle lage Old Man’s Journey, fant de inspirasjon i en utfordring de alle kjente på; balansegangen mellom å ta hånd om sin familie og behovet for arbeid. Den balansegangen skulle bli kjernen i historien Old Man’s Journey forteller.

Hva skjer i spillet?

Old Man’s Journey starter med at postmannen kommer syklende med et brev til den gamle mannen. Noe i brevet får ham til å pakke sekken og legge ut på sin reise. Herfra leder du ham gjennom vakre scener av landskap og landsbyer, og du lærer å kjenne hans innholdsrike liv.

Et brev ankommer

Rent mekanisk tilhører spillet pek-og-klikk-sjangeren. Spiller du det på en berøringsskjerm (for eksempel Nintendo Switch i håndholdt modus), spiller du ved å trykke og dra fingeren over skjermen.

Spillet har et lett puzzle-preg ved at du må flytte på landskapet (dra fjell og hauger opp og ned) for å legge til rette for den gamle mannens vandring. Deretter trykker du der du ønsker mannen skal gå til.

Spiller du på Nintendo Switch kan du også bruke begge Joy-Con som pekere på TV-skjermen. Dermed kan du dele opplevelsen med den du vil spille det med, og dere kan hjelpe hverandre frem gjennom spillet.

Det er lett å forstå hvordan man kommer seg fremover i spillet. Det er heller ingen fiender eller tidsbegrensninger. Det gjør at Old Man’s Journey er lett tilgjengelig for de som ikke har mye erfaring med spill fra før, og det gir ro til å samtale om spillets tema.

En sekvens med et tog, og en annen sekvens med en lastebil, har et høyere tempo, men også her er det opp til din egen hurtighet i å flytte på landskapet som bestemmer farten.

Det sentrale temaet i Old Man’s Journey

Balansegangen mellom familie og arbeid er et universelt tema. I Old Man’s Journey følger vi den gamle mannens vandring på vei til et sted han føler han må nå. På veien opplever han ting som trigger minner fra hans lange liv. Det kan være et ungt, forelsket par han ser, eller en fiskebåt på havet, eller et hotell.

Gjennom vakkert tegnede tilbakeblikk ser vi hvordan han møtte sin kone, hvordan han lengter til havet og fisket, hvilke valg han tok, og vi ser glede, tristhet og anger. Nå, på slutten av livet, finnes det noe han kan rette på?

En dragning i flere retninger

Hvorfor spille Old Man’s Journey med ditt barn?

Hovedtemaet i Old Man’s Journey kan kreve en viss livserfaring for å forstås. For å reflektere over temaet på en mest mulig fruktbar måte, er det kanskje tenåringen i huset som er målgruppen for deg som forelder.

De aller fleste av oss vil måtte finne en balanse mellom familieliv og arbeid. For den gamle mannen er det kanskje for sent, men for unge voksne – og for så vidt for oss selv som foreldre – er det ennå tid til å reflektere over vår egen balanse og gjøre potensielle endringer.

Du kan bruke Old Man’s Journey til å snakke med tenåringen om balansegang mellom familie, venner, fritidsaktiviteter, skole og alt annet ungdommer i dag bruker tid på. Hva er viktig for deg nå? Hva er viktig for deg om tyve, tredve år? Hvilke konsekvenser kan valgene dine ha?

Jeg tror det er viktig å samtale med barna sine om disse temaene. Som foreldre ønsker vi å veilede dem på veien gjennom livet og gjøre dem til robuste mennesker. Old Man’s Journey kan derfor være en fin vei inn til en slik samtale.

En gjennomspilling tar cirka to timer.

Dialogløs historiefortelling

Det universelle temaet i Old Man’s Journey formidles på en like universell måte; audiovisuelt og dialogløst. Alt vi lærer om den gamle mannen fortelles gjennom det vi ser; hans kroppsspråk, hans ansiktsuttrykk og hans handlinger. Hans livserfaringer og valg fortelles gjennom maleriske tilbakeblikk.

Å falle i tanker

En supplerende fortellerstemme her er også musikksporet i spillet. Dette endres i takt med landskap, hendelser og tilbakeblikk, og personlig kjente jeg at hvert skifte i musikken ga meg en følelse av hva som snart skulle skje. Jeg ble flere ganger gledelig forundret over hvor godt samstemt lyd og bilde er i Old Man’s Journey.

Om selskapet bak spillet

Broken Rules består av en kjerne på fem unge utviklere, og er basert i Wien i Østerrike. I sine egne ord anser de spill som et viktig kulturuttrykk, og de ønsker å lage spill som gir meningsfulle opplevelser som følger deg i lang tid etterpå.

Broken Rules ble dannet i 2009 og Old Man’s Journey er deres sjette spill.

Aldersgrense

Old Man’s Journey har en aldersgrense på 3 år.

Hvor kan du spille Old Man’s Journey?

Old Man’s Journey er tilgjengelig på iOS, Android, Steam, itch.io, Nintendo Switch, PlayStation 4 og Xbox One.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s