10 raske spilltips

I en tid hvor vi alle er mer hjemme, kan spill være en av måtene familien tilbringer kvalitetstid sammen på. I den anledning har Spillefar satt sammen denne listen over spill som kan glede familier landet rundt!

Noen av spillene egner seg godt til å ta opp temaer som vennskap og samarbeid og det å hjelpe hverandre (se blog feed for dypdykk i aktuelle spill) – men alle spillene er uansett morsomme å spille sammen.

Luigi’s Mansion 3

Bilde: Nintendo

Luigi og hans nærmeste venner er invitert til et hotell, og de tror alle at dette skal bli en hyggelig ferie. Vi som spiller skjønner imidlertid lenge før Luigi at her er det skumle saker i gjære. Heldigvis tar det ikke lange tiden før Luigi blir utstyrt med seneste utgave av sin hendige spøkelsesstøvsuger.

En av nyhetene i Luigi’s Mansion 3 er Gooigi, en geléaktig variant av Luigi. Du finner Gooigi etter rundt en times spilling, og fra da av kan man spille to samtidig. Luigi og Gooigi deler mange ferdigheter, men har også ulike egenskaper som vi som spillere må bruke for å komme videre i spillet. Gooigi kan gli gjennom gitterdører og lar seg ikke skremme av spøkelsene, men tåler på den annen side ikke vann.

Luigi’s Mansion 3 vant prisen for beste familiespill på Game Awards 2019, og med god grunn. Spillet er gøy og humoristisk, og fokuserer på samarbeid. Det har også vunnet en pris for sin enestående animasjon, og det er altså en ren og skjær glede å se hvor godt spillet generelt, og Luigi spesielt, er animert.

Spillet har 7-årsgrense og er tilgjengelig på Nintendo Switch.

The Stretchers

Bilde: Nintendo

I The Stretchers spiller du to ambulansesjåfører som må hente inn svimle pasienter. Innbyggerne i byen har blitt angrepet av den onde Captain Brains, som har et våpen som altså gjør dem svimle.

The Stretchers er den type spill man sitter og ler høyt av mens man spiller. Alle figurene har filledukkefysikk, hvilket gir komiske resultater når du haster med å dra dem fra åstedet og inn i ambulansen, og armer og bein flyter hit og dit. Og ambulansen fyker av gårde med varierende bakkekontakt.

Spillet er lett å komme inn i, og gjør seg veldig godt for to spillere. Samarbeid er nøkkelen til suksess her, og utfordringene i spillet er ikke vanskeligere enn at man finner løsningene etter kort tid.

Spillet har 3-årsgrense og er tilgjengelig på Nintendo Switch.

Death Squared

Bilde: Nintendo

Ikke la navnet skremme på Death Squared skremme deg – spillet har 3-årsgrense. Dette er et puslespill som er laget for 1, 2 eller 4 spillere, og her er samarbeid helt sentralt. Spillet er delt i mange enkelbrett, og hver spiller styrer en farget boks. Hver bevegelse du gjør har en konsekvens et annet sted på brettet, så det som redder deg, kan kjapt resultere i døden for en annen. Man lærer seg dermed raskt å se sammenhenger, og viktigheten av å samsnakke med de du spiller med.

I Death Squared vil du få mange overraskelser, du vil klaske deg i panna over hva du nettopp gjorde, du vil le, og du vil ha godlynte krangler med de du spiller med.

Death Squared er tilgjengelig på de fleste plattformer.

Snipperclips – Cut it out, together!

Bilde: Nintendo

Snipperclips – Cut it out, together! ble sluppet samme dag som Nintendo Switch i 2017, og holder seg like fint i dag. I dette puslespillet for 1 til 4 spillere er dere papirfigurer som plasseres på brett hvor oppgaver må løses med deres egne papirkropper. Sentralt i dette spillet er at hver papirfigur kan klippe både seg selv, hverandre og omgivelsene rundt for å løse hvert brett. Skal du stikke hull på noen ballonger? Ikke noe problem, klipp en spiss på kompisen din og hjelp ham opp så han kan stikke hull på ballongen. Eller må du flytte en ballong fra ett sted til et annet? La kompisen din klippe til en krok på deg så du får fanget inn ballongen.

Spillet har bygget utrolig mange ideer rundt papirfigurer og klipping, og så populært ble spillet at det senere kom utvidelsespakker til det. Hvert brett kan ha flere løsninger, og det er din egen fantasi som finner løsningene.

Snipperclips har en veldig hyggelig stemning, hvor papirfigurene fniser og smiler, og man blir glad av å spille det, samtidig som man får brynt egne hjerneceller og familiens samarbeidsevner.

Spillet har 3-årsgrense og er tilgjengelig på Nintendo Switch.

Unravel Two

Bilde: Nintendo

Unravel Two starter med en båt ute i høy sjø, hvor en rød Yarny (som er det garnnøstefigurene i spillet kalles) prøver å holde seg ombord. Den havner snart i sjøen, og driver deretter skipbrudden i land. Den våkner opp, alene, med en løs tråd hengende etter seg. Der møter den en blå Yarny, også skipbrudden. De knytter sammen sine to løse tråder og gjør seg slik klare til å takle de farer som nå vil komme.

Kjernen i Unravel Two er samarbeid og samspill. Man kommer ikke videre i spillet uten samarbeid. Yarnyene hjelper hverandre fremover. De bruker tråden mellom seg til å dra hverandre opp bratte fjellvegger, til å heise hverandre ned fra høye trær, for å lage liner man kan balansere over dype avgrunner med, for å kaste lasso med, eller for å svinge en Yarny som en pendel fra en side av et juv til den andre.

Unravel Two er utviklet i Sverige og foregår i skandinavisk natur. Du vil dra kjensel på skjærgårder, barskog, tiur og elger. Det er et veldig hyggelig spill å spille sammen. Og skulle noen områder bli for vanskelige eller for skumle, kan den ene yarnyen bære den andre gjennom det vanskeligste (altså at en spillende forelder bærer sitt spillende barn gjennom det vanskeligste i spillet).

Spillet har 7-årsgrense og er tilgjengelig på PC, PlayStation 4, Xbox One og Nintendo Switch.

Stardew Valley

Bilde: Nintendo

I Stardew Valley arver du gården etter din bestefar. Du finner fort ut at kontorjobben din ikke er fremtiden, og flytter dermed raskt til gården.

Her skal du utvikle gården din, og du skal holde den ved like. Underveis får du god kontakt med lokalbefolkningen, og flere av dem hjelper deg gjerne, samt at du hjelper dem. Det er i bunn og grunn en utpreget følelse av samhold i landsbyen, og det gir en god følelse gjennom spillet.

Selv om du må stå på for å drifte gården – du må så, plante, høste, bygge, kjøpe, selge, og så videre – så er dette et veldig avslappende spill å spille. Du har mange muligheter for hvordan du vil utvikle gården din, om du vil fokusere på jordbruk, dyrehold, eller noe annet.

Stardew Valley er i utgangspunktet for én spiller, men kan fint oppleves sammen. Hvis du kjenner noen andre som har spillet, går det an å spille det sammen over nett. Da kan man besøke hverandres gårder og hjelpe hverandre.

Spillet har 7-årsgrense og er tilgjengelig på de aller fleste plattformer.

Pinball FX3

Bilde: Nintendo

For foreldre som vokste opp med flipperspill på den lokale kiosken, er Pinball FX3 den beste gjenskapelsen av disse fantastiske maskinene. Grunnspillet kan lastes ned gratis, og da følger ett flipperspill med. Deretter kan du kjøpe pakker med de flipperspillmaskinene du ønsker. Mange av maskinene er originale kreasjoner laget for Pinball FX3, men du kan også kjøpe digitale gjenskapelser av klassiske maskiner fra Williams/Bally, samt andre lisensierte flipperspill.

Akkurat som på de opprinnelige maskinene, kan du her spille inntil 4 personer per maskin. Hver spiller har tre kuler til rådighet, og man spiller på omgang. Hvem får mest poeng?

Spillet har 12-årsgrense (noen flipperspill er skumlere enn andre) og er tilgjengelig på PC, PlayStation 4, Xbox One og Nintendo Switch.

Pode

Bilde: Nintendo

Pode er et norskutviklet spill om vennskap, vennlighet og det å bruke hverandres styrker for å nå målet.

I spillet møter du Bulder og Glo, som har hver sine unike egenskaper, og de må bruke disse sammen for å nå målet sitt. Bulder er en stein og er tung, kan gå under vann, og passer inn i små passasjer. Glo er en stjerne og er lett, lysende og kan flyte. Begge har en energi rundt seg (aktivert med et knappetrykk) som brukes til å gi liv til omgivelsene. Glo gir liv til planter, mens Bulders energi gjør at andre steiner vokser. Sammen gjør bruken av disse energiene at hvert brett går fra å være nakne fjellvegger til frodige, glitrende områder.

For å løse gåter og mysterier i spillet må Glo og Bulder bruke sine unike egenskaper både hver for seg og sammen.

Pode passer veldig godt for barn, og for foreldre som ønsker å spille med sine barn. Det er ingen trusler i spillet; fiender finnes ikke og det er ingen tidsbegrensning. Det er ikke mulig å dø (man kan falle ned i avgrunner her og der, men man spretter straks tilbake igjen). Fokuset kan dermed være på samspillet mellom deg og barnet ditt. Hvis du er ganske ny med spill selv, så er Pode et godt sted å starte.

Spillet har 3-årsgrense og er tilgjengelig på PC, PlayStation 4 og Nintendo Switch.

Untitled Goose Game

Bilde: Nintendo

I Untitled Goose Game spiller du en gås og ditt eneste mål her i livet er å terrorisere innbyggerne i den ellers så rolige landsbyen.

Dette er et spill som har truffet en nerve hos folk. For hvem har vel ikke opplevd en litt vel sinna gås? Og hvem har vel ikke hatt lyst til å herse med de plagsomme naboene sine? I Untitled Goose Game får du være den gåsa som plager vettet av folk; du kan stjele nøkkelknippet til bonden og hive det i elva; du kan dra i skolissene til en guttunge sånn at han må bøye seg ned for å knyte, for så å stjele brillene fra ansiktet hans; du kan lure butikkdamen inn i sin egen garasje og lukke porten bak henne. Du kan rett og slett være utrolig plagsom, og kommer til å le deg gjennom hele spillet. Kvakk kvakk!

Spillet har 3-årsgrense (gjelder mennesker) og er tilgjengelig på Mac, PC, PlayStation 4, Xbox One og Nintendo Switch.

Conduct TOGETHER!

Bilde: Nintendo

Alle kjenner noen som elsker tog! I Conduct TOGETHER! til Nintendo Switch styrer du tog som skal plukke opp passasjerer. Først ett tog, så to, og etter hvert flere. Ganske raskt blir det også flere sporvekslinger å holde styr på. Om togene kolliderer med noe er det game over!

Grafikken er enkel, men elegant, og spillet flyter sømløst så lenge du har kontroll over hvilke knapper du skal trykke på når. På venstre joy-con (som er navnet Nintendo bruker på sine kontrollere) er det fire knapper for sporvekslinger og på høyre joy-con er det fire knapper for togsett.

Spillet krever at du skjerper konsentrasjonen og at du kan planlegge et par steg fremover for å lykkes. Spillet kan fint spilles alene, men du kan også gi en joy-con til en i familien og dele på oppgavene. Skulderknappene på joy-con senker hastigheten på spillet slik at du får ekstra tenketid, og det kan komme godt med!

Spiller er stilt inn på høyeste hastighet som standard, og det kan gjøre at spillet fort blir vanskelig. Dette kan lett endres i menyen, og der kan du også justere om sakteknappen skal virke i fem sekunder eller uendelig.

Conduct TOGETHER! er morsomt, hektisk og har den der bare-ett-brett-til-dragningen. Alle togene (bortsett fra det du starter med) finnes også i virkeligheten, og du åpner opp disse etter hvert som du skrider frem i spillet.

Spillet har 3-årsgrense og er tilgjengelig på Nintendo Switch.