Eqqo

Eqqo forteller historien om en mors kjærlighet, veiledning, savn og tillit til sitt barn, i et univers inspirert av etiopiske legender og arkitektur.

Et av øyeblikkene hvor egget er i trygge hender

Hva skjer i spillet?

Eqqo er en gutt som livet har gitt mye, bortsett fra synet. Hans mor, Seada, er veverske, som forteller landsbyens historier og myter gjennom verkene hun vever.

Hun forteller også Eqqos historie, slik at alt som skjer i spillet, egentlig er hennes fortelling. Så når du tæpper på berøringsskjermen, eller bruker håndkontrollen til å klikke et sted på skjermen, så er det moren som på sett og vis guider Eqqo gjennom verdenen.

Eqqo er et spill hvor historiefortellingen er kjernen i opplevelsen. Sjangermessig er dette et puzzle-spill, hvis vanskelighetsgrad i all hovedsak er på den lettere siden.

Eqqo løser en av spillets gåter

Hvorfor bør du spille Eqqo med barnet ditt?

Allerede i spillets introsekvens, før man engang har trykket på startknappen, ser vi at vi har en emosjonell fortelling i vente. Eqqo drar ut på eventyr, moren feller en tåre, stemmen hennes brister.

Gjennom hele spillet, og gjennom fortellerstemmen, opplever vi et bredt spekter av følelser hos moren. Hun er stolt, håpefull, bekymret – ja, alle de følelser vi som foreldre kan kjenne på når vi ser vårt barn forsøke å navigere verdenen som er der ute.

Så en mors kjærlighet til sitt barn, og hvordan en mor utspiller denne, er et sentralt tema i Eqqo. Men også den blinde guttens handlinger danner et tema.

Tidlig i spillet får Eqqo ansvaret for et egg, født av en mytologisk slange som er blitt skadet. Å reflektere over de ting som et egg symboliserer – skjørhet, men også lovnaden om nytt liv – gir oss en dypere forståelse av det ansvaret Eqqo får over egget gjennom fortellingen.

Gjennom morens fortellerstemme får både Eqqo og egget sine egne stemmer; tidvis har gutten og egget en dialog. Kanskje begynner vi selv å bry oss om egget? Vi ser uansett Eqqos umiddelbare omsorg for det, og hvor hardt han jobber for å ta vare på det.

I spillet fungerer egget også som en nøkkel til dører, og som brikke i mange av spillets gåter, og du må studere hvert brett for å se hvordan du skal bruke egget, eller hjelpe egget videre.

Hos våre egne barn ser vi tidlig at de kan vise omsorg for andre. De trøster, de beskytter, de spør sine venner om det går bra om de har slått seg. Slik som Eqqo.

Så gjennom spillet kan du snakke med barnet ditt om hvordan vi kan ta vare på andre mennesker rundt oss, og hvorfor vi tar vare på dem. Og for deg som forelder gir Seadas forhold til sin Eqqo et perspektiv på hvordan en forelder veileder sitt barn, men også lar det utvikle selvstendighet.

Hvordan prate symbolikk med ditt barn så det forstår?

Barns modenhet og forståelse av verden rundt seg varierer selvsagt. Du kjenner selv ditt eget barn best, men for de yngre barna kan det være en idé å gjøre noen konkrete øvelser med et egg. Hva skjer om du mister et egg i gulvet? Hvor skjørt er det? Så kan man snakke sammen om hvorfor det er viktig å ta godt vare på egget – det kan jo fort bli ødelagt, så vi må passe godt på det.

Eller se en video av kyllinger som klekkes ut av egg – det gir barnet en konkret forståelse av at egg kan bære frem liv.

For eldre barn – tenåringen i huset, kanskje – kan forståelsen for symbolisme desto være større. Samtalen rundt spillet kan tilpasses deretter.

Fordel med engelsk språkforståelse

Gitt den alltid tilstedeværende fortellerstemmen, som prater engelsk (eller fransk om du ønsker), er det helt klart en fordel om barnet ditt kan forstå engelsk relativt selvstendig, eller at du som forelder er komfortabel nok med engelsk til å oversette. Eqqo er for øvrig tekstet på mange språk, om du har større kjennskap til andre språk enn engelsk.

Byggene i Eqqo drar inspirasjon fra etiopisk byggeskikk av kirker i fjell

Et nydelig lydspor

Eqqo er akkompagnert av et nydelig lydspor, spilt av anerkjente Praha filharmoniske orkester. Sammen med fortellerstemmen er musikken med på å fremheve den emosjonelle kjernen i spillet.

Litt om utvikleren

Parallel Studio startet opp i 2015, og utviklet Eqqo som et VR-spill. Spillet har så blitt tilpasset Nintendo Switch. Det er utviklerens ønske å lage emosjonelle spill som vi som spillere kan koble oss på.

#EqqoDonation

Som et ledd i den koblingen mellom mennesker og natur utvikleren ønsker å fremheve i Eqqo, har de inngått et samarbeid med WeForest.

WeForest arbeider for å plante trær utvalgte steder i verden, og i Eqqo er det mulig å kjøpe et tre i spillet, som nedlastbart innhold, som Eqqo kan hvile ved. Overskuddet fra din donasjon går til WeForest, som i praksis betyr at du har betalt for at et tre plantes også i virkeligheten.

Aldersgrense

På Nintendo eShop har Eqqo fått aldersgrense 3 år i PEGI-systemet. På andre plattformer har det fått både aldersgrense 3 og 7 år, også i PEGI-systemet.

Personlig ville jeg anbefalt sistnevnte aldersgrense, da det er sekvenser, og ett vesen spesielt, som kan oppleves som skremmende for yngre barn.

Jeg har kontaktet PEGI om variasjonen i aldersgrensene til Eqqo, og de ser nå på saken. Jeg oppdaterer teksten når jeg har fått svar.

Hvor kan du spille Eqqo?

Eqqo er tilgjengelig på Nintendo Switch, Oculus Go (som et VR-spill) og Google Play og tar omtrent fem timer å spille gjennom.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s