Mosaic

Mosaic handler om urban isolering, psykisk helse og veivalg i livet.

Tittelskjermen

Hva skjer i spillet?

Mosaic starter en morgen med hovedpersonen liggende på sengen, ikledd bukse, skjorte og slips. Herfra har du kontrollen, og får ham til å stå opp. Ditt første valg står mellom å klaske deg selv i ansiktet, eller plukke opp telefonen for å slå av alarmen. Du ser fort at du har nye meldinger på telefonen, og du kan velge å lese disse, lese nyhetene, eller sjekke hvilke apper som er på telefonen.

På badet velger du om du vil fikse håret, rette på slipset eller pusse tenner, eller alt sammen.

Morgenrutinen, dag etter dag…

I leiligheten velger du om du kanskje vil se litt på TV, kikke i kjøleskapet eller sjekke regninger på kjøkkenbenken.

Så kan du forlate leiligheten, ta heisen ned, sjekke posten, og gå på jobb.

Spillet går over fem dager, rutinene gjentar seg, men hver dag er det likevel noen lyspunkter. Disse lyspunktene står i sterk kontrast til spillets øvrige, mørke temaer, og det er samspillet mellom disse som gjør Mosaic til både en samfunnskommentar og en meningsfull opplevelse.

Sentrale temaer i Mosaic

Mental tilstedeværelse, mellommenneskelige relasjoner, meningstomme distraksjoner og meningsløse arbeidsoppgaver er sentrale temaer i Mosaic.

De ustanselige strømmene av grå, ansiktsløse mennesker som går til jobb, i en storby mettet med tett trafikk, støy, og skrikende reklameplakater, bringer tankene tilbake til Fritz Langs dystopiske, klassekritiske Metropolis (1927) hvor slående filmfotografi viser arbeidere som duknakket og gruppevis skyfles ned i undergrunnen til sine inhumane, repetitive og farlige arbeidsoppgaver; en tematikk som igjen ble grundig gjennomgått av Charlie Chaplin i Modern Times (1936).

Hvilket miljø omgir vi oss med?

I Mosaic omgis menneskene av like meningsløse oppgaver, hvor noe skal gjøres, fremfor å skapes. På telefonen din har du appen BlipBlop, hvis eneste mål er å få deg til å trykke gjentatte ganger på den samme knappen for å øke antall blops i spillet. Det likner på mekanikken i mange mobilspill; du får hyppige belønninger, som lett gjør deg hekta. Men hvor meningsfullt er det? Og hvilken følelse sitter du igjen med? Det er slike spørsmål Mosaic stiller.

Hvordan forholder vi oss til hverandre? Har vi omtanke for våre medmennesker? Hvordan reagerer vi når en fremmed søker kontakt? Mosaic har en slående scene i heisen. En mann og en dame står allerede i den når du går inn. Damen trykker på telefonen sin, og du kan velge om du vil snu deg mot både mannen og damen. Deres reaksjon, og kroppsspråk, er derimot tydelig; kontakt er uønsket. Som menneske kjenner jeg at det gjør vondt. Mosaic får deg til å tenke over hvorfor vi gjør slike ting.

På tur i heisen

Å gå en annen vei

Det er steder i Mosaic hvor du kan gå en annen vei enn strømmen med mennesker. Og det er da du ofte vil oppleve lyspunkter i tilværelsen. Solskinn inn vinduet. Eller en katt du hjelper ned fra et tre. En sommerfugl som fanger oppmerksomheten din. Eller en saksofonist som spiller i en park du kanskje oppdager. I disse øyeblikkene tematiserer Mosaic mental tilstedeværelse. Hvordan har vi det når vi er fysisk og mentalt på samme sted? Og hvordan har vi det når vi ikke er det?

Gleden ved å redde en katt

I Mosaic kjenner vår hovedperson på en lykkefølelse når han hjelper katten, og når han oppdager saksofonisten. Han setter seg ned på en benk og er mentalt til stede under konserten. Han har det bra. I bakgrunnen lurer likevel den trykkende, fremmedgjørende byen. Snart begynner «vennlige» påminnelser fra jobb å renne inn på telefonen din om at flere forsentkomninger fører til oppsigelse.

Å nyte en konsert

Mosaic kan få deg til å reflektere over hva som er meningsfullt i ditt liv, og hinter til at du selv kan ta grep for å få de endringer du ønsker.

Hvorfor spille Mosaic sammen med barnet ditt?

Tematikken i Mosaic, samt det visuelle uttrykket, gjør at barnet ditt nok bør ha et refleksjonsnivå tilsvarende en gjennomsnittlig tenåring for å forstå hva spillet tar opp. Det kan være en fordel om du som forelder spiller gjennom spillet en gang før du tar en ny runde med barnet ditt, slik at du kan forberede hvilke temaer du vil snakke om. En gjennomspilling tar 3-4 timer.

Gjennom Mosaic kan du snakke med barnet ditt om hvordan vi har det inni oss, og hva som kan påvirke vår mentale helse. Forslag til samtalepunkter er:

  • Hvordan føles det å være snill med dyrene rundt oss? Hvorfor får vi den følelsen?
  • Hvordan føles det når du vier hele din oppmerksomhet til en gatemusiker? Spørsmålet kan utvides til å gjelde for eksempel kino, teater, eller tilstedeværelse i egen treningsøkt på styrkerommet
  • Hvilket yrke vil du ha, og hvorfor? Status, høy lønn, meningsfullt arbeid?
  • En kritisk refleksjon over hva vi bruker smarttelefonen til
  • Hvordan skal vi møte våre medmennesker?

Det er altså flere temaer du kan diskutere med ditt barn gjennom å spille Mosaic, men velg gjerne ut selv det du ønsker å fokusere på.

Om selskapet bak spillet

Krillbite Studio er en liten, norsk spillutvikler med tilhold i Oslo. Mosaic kom i 2019, og tidligere har selskapet laget Among the Sleep (2014) og The Plan (2014).

I et intervju med PRESSET., oppgir daglig leder, Jon Cato Lorentzen, at «[m]ålgruppa vår er folk som vil ha fokuserte opplevelser. Gjerne som du kan spille på en kveld, og noe som gir deg noe mer enn bare et tidsfordriv.»

Mange språkvalg

Mosaic er oversatt til mange språk, deriblant engelsk i tre varianter; amerikansk, britisk og australsk. Det er også oversatt til norsk; bokmål og nynorsk.

I et spill hvor dialogen har et muntlig preg, og hvor tekstmeldinger på telefonen kan ha en ordlyd som likner på den vi bruker når vi selv sender tekstmeldinger til hverandre, er det oppløftende å se at Krillbite har hatt fokus på språket. Det gjør også spillet tilgjengelig for foreldre som foretrekker norsk.

Selv spilte jeg gjennom spillet på bokmål, og kan si at den som er opptatt av god språkføring vil finne Mosaic tilfredstillende i så henseende.

Aldersgrense

Mosaic har en aldersgrense på 12 år grunnet språkbruk.

Hvor kan du spille Mosaic?

Mosaic er tilgjengelig på Nintendo Switch, Apple Arcade, Xbox One, Playstation 4 og Steam.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s