Unravel Two

I Unravel Two er samarbeid, vennskap og omsorg sentrale temaer. Dere spiller to garnnøstefigurer som må hjelpe hverandre forbi hindringer i skandinavisk natur.

Skjermdump fra introfilmen

Hva skjer i spillet?

Unravel Two starter med en båt ute i høy sjø, hvor en rød Yarny (som er det garnnøstefigurene kalles) prøver å holde seg ombord. Den havner snart i sjøen, og driver deretter skipbrudden i land. Den våkner opp alene, og med en løs tråd hengende etter seg. Der møter den en blå Yarny, også skipbrudden. De knytter sammen sine to løse tråder og gjør seg slik klare til å takle de farer som nå vil komme.

Bånd knyttes

Samspillet mellom dem vil være helt sentralt for den videre fremgangen i spillet.

Om samspillet mellom Yarnyene

Kjerneideen i Unravel Two er samspillet, eller samarbeidet, mellom de to Yarniene. Samarbeid er helt nødvendig for å komme videre i spillet.

Bruk drivved for å hoppe høyt nok

Begge Yarniene har de samme egenskapene, men tråden mellom dem gir dem utallige muligheter til å hjelpe hverandre over hindre, gjennom huler, forbi fiender, og fra tre til tre.

Flere hjelpefunksjoner gjør spillet lett å komme inn i

Unravel Two er et veldig imøtekommende spill. Det kan derfor passe godt for de som kanskje ikke har så mye spillerfaring. Det finnes flere hjelpefunksjoner man kan støtte seg på.

Om hastigheten i spillet blir for høy, kan man redusere denne i pausemenyen. Det kan være greit i sekvenser der man kanskje må hoppe og lande veldig presist på små plattformer, eller hvor det er mer dramatiske scener som utspilles, hvor det kreves mer løping og raskere reflekser hos spilleren.

Man kan også få periodevise påminnelser om hvilke hjelpefunksjoner som finnes (påminnelsene er gjerne relevante for situasjonen du befinner deg i).

Det er også en funksjon hvor man kan slå hint av eller på.

De tre hjelpefunksjonene oppgitt ovenfor finnes altså i pausemenyen. Men det er også en egenskap mellom Yarnyene som kan brukes når man ønsker under spillingen, og som jeg vil fremheve under; å bære hverandre.

Hvorfor spille Unravel Two sammen med barnet ditt?

Sving deg videre

Kjernen i Unravel Two er, som nevnt, samarbeid og samspill. Man kommer ikke videre i spillet uten samarbeid. Yarnyene hjelper hverandre fremover. De bruker tråden mellom seg til å dra hverandre opp bratte fjellvegger, til å heise hverandre ned fra høye trær, for å lage liner man kan balansere over dype avgrunner med, for å kaste lasso med, eller for å svinge en Yarny som en pendel fra en side av et juv til den andre.

Hjelp hverandre opp en fjellvegg

Det er her at du som forelder kan øve samarbeid med barnet ditt. Dere kan snakke sammen om hvordan man skal komme seg opp den bratte veggen, eller hvordan man skal få flyttet den trestubben som ligger i veien. Du kan la barnet ditt komme med forslag til løsninger. Potensialet for mestringsfølelse er absolutt til stede, og det er en viktig følelse for alle å kunne oppleve.

Fokuset på samarbeid i Unravel Two gir også en fin mulighet til å samtale om viktigheten av samarbeid på andre områder i livet. Hvordan kan man samarbeide på skolen? På fotballbanen? Med sine venner? Med andres foreldre? Hvilken verdi har samarbeid? Hvorfor skal vi hjelpe hverandre?

Og så, muligheten til å bære hverandre i Unravel Two: Noen sekvenser i spillet kan være utfordrende for et barn. Kanskje er det for skummelt, eller for vanskelig. Da kan man enkelt la den ene Yarnyen bære den andre, når som helst. Det betyr at den ene spilleren får begge Yarnyene gjennom en eller annen hindring. Straks man er forbi, kan man hoppe av skuldrene og fortsette som to spillere.

La den ene bære den andre

Og slik er kanskje også livet noen ganger? Neste gang man prøver seg på det samme området i spillet, kan kanskje barnet styre Yarnyen sin selv?

Om selskapet bak spillet

Unravel Two, akkurat som forgjengeren Unravel, er utviklet av det svenske studioet Coldwood Interactive.

Coldwood Interactive har satt spillet til skandinavisk natur og kultur, og i spillverdenen vil du oppleve blant skjærgårder, fyrhus, rødmalte trehus med hagefester, og skoger med elger. For de som har vokst opp i Norge eller Skandinavia vil det være mye gjenkjennelig å observere. Også i lydbildet er det stedvis brukt tradisjonelle instrumenter fra svensk folkemusikk.

Noen oppsummerende tanker

Unravel Two er et vakkert spill, på mange vis. Grafikken er nydelig, men også tematikken. Det tar cirka 5 timer å spille gjennom, og i løpet av den tiden har du samarbeidet på mange ulike vis med den du spiller med.

Samarbeid får dere videre

Spillet passer godt som en felles opplevelse mellom foreldre og barn, og som en mulighet for å øve samarbeid og samspill. Vennskap og omsorg står sentralt i spillets tematikk, og gjør sånt sett opplevelsen tidløs.

For den som når rulleteksten i spillet, har utviklerne oppsummert viktige verdier i sitt samarbeid der.

Aldersgrense

Unravel Two har 7-årsgrense. Les mer om grunnlaget for aldersgrensen hos PEGI.info.

Hvor kan du spille Unravel Two?

Unravel Two er tilgjengelig på PC, PlayStation 4, Xbox One og Nintendo Switch.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s