The First Tree

The First Tree tar opp temaer som sorg, dødsfall, savn, og hva man kan gjøre sammen med sine kjære før de er borte.

Tittelskjermen

Hva skjer i spillet?

The First Tree forteller to historier parallellt. Den ene historien er den du spiller med håndkontrollen; du er en revemamma som leter etter sine tre, forsvunne unger. Den andre historien fortelles gjennom en muntlig dialog mellom en mann og hans kone. Etterhvert som du spiller deg gjennom historien til revemammaen, trigges historien til mannen og kona ved ulike steder i spillverdenen.

Tidlig i spillet finner du den første reveungen, omkranset av kråker. Reveungen er død, og slik begynner en reise inn i temaer som dødsfall, savn, sorgreaksjoner, og hva man kan gjøre når man har mistet kontakten med nære mennesker, eller når de dør.

Revemammaens sorgreaksjon

Hvorfor spille The First Tree sammen med barnet ditt?

Jeg ble kjent med The First Tree da det ble annonsert til Nintendo Switch i 2018. Med tanke på de temaer som spillet tar opp, så jeg at dette ville være et godt spill å spille sammen med mitt eget barn. Spillet tar tross alt opp temaer og følelser vi alle vil måtte forholde oss til i løpet av livet, slike som nevnt ovenfor. Derfor tenkte jeg at The First Tree ville vært et godt utgangspunkt for å samtale med eget barn om disse temaene.

En gjennomspilling tar 2-3 timer, og i løpet av den tiden diskuterte mitt barn og jeg slike temaer som sorg, liv og død, hva man kan gjøre sammen med mennesker før de dør, og hva man ikke lenger kan gjøre etter de dør. Diskusjonen var veldig givende, og den ble helt slik jeg ønsket.

Hvordan håndterer The First Tree disse universelle temaene?

Jeg opplever at The First Tree håndterer disse temaene både konkret og abstrakt.

Den konkrete håndteringen foregår gjennom revemammaen. Denne er derfor enkelt og visuelt tilgjengelig for et barn. For eksempel forsto vi godt revemammaens følelser da hun fant sine unger, fordi hennes reaksjoner er animerte på lett gjenkjennelig måte.

Den abstrakte håndteringen skjer gjennom den muntlige dialogen mellom mann og kone gjennom spillet. Dialogen er på engelsk, og jeg måtte simultanoversette mens vi spilte. En skulle kanskje tro at dialogen traff voksne i større grad enn barn, men min opplevelse var at denne dialogen traff godt også hos barnet mitt, spesielt når den handlet om barndom.

Den videre reisen etter den første reveungen

Verdenen du spiller i er naturskjønn. Det er skog, fjell, snødekte området, fossefall, og annet. Samtidig er denne verdenen også hjem for ting fra samtalen mellom mannen og kona. Du vil etter hvert forstå at verdenen kanskje er en drømmeverden, for rundt omkring ligger ting fra mannens barndom. Ting som lekestativ, biler og annet, og for mitt eget barn var det interessant å zoome inn på disse for å iaktta dem nærmere.

Om mannen bak spillet

The First Tree er laget av David Wiehle. Spillet er inspirert av hendelser fra hans eget liv, og jeg synes det gjør spillet meget personlig; det tilfører en ekstra verdi til spillingen. Det er Wiehle og hans egen kone som holder dialogen i spillet, men mannen og kona i spillet er for så vidt fiktive karakterer.

Noen oppsummerende tanker

The First Tree er en nydelig opplevelse. Det er ingen fiender i spillet, og revemammaen selv vil ikke kunne dø. Det gjør at spillet er lett å spille gjennom også for foreldre som ikke har mye spillerfaring fra før. En gjennomspilling tar 2-3 timer, noen som gjør det ganske overkommelig i en familiekabal å gjøre ferdig spillet.

Foruten å kunne bruke spillet som et utgangspunkt for å snakke om universelle temaer som sorg, dødsfall, savn, osv., er det også tid du bruker sammen med ditt barn. Den tidsbruken er noe både du og barnet ditt vil ha glede av.

Hvor kan du spille The First Tree?

The First Tree er tilgjengelig på PC, PlayStation 4, Xbox One og Nintendo Switch.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s