Wayward Strand

Casey Beaumaris blir med til det flyvende skipssykehjemmet hennes mor jobber på for å skrive en artikkel til skoleavisa. Der blir hun kjent med alle beboerne og de ulike personlighetene deres.

Tittelskjermen

Hva skjer i spillet?

Casey Beaumaris er en skoleelev som skal hospitere noen dager på arbeidsplassen til sin mor. Det er 1978 og moren jobber på et sykehjem i et ombygget, flygende skip.

Ombord i skipet jobber det sykepleiere, en kokk og en kabelvognoperatør som frakter folk til og fra skipet. Beboerne er eldre folk med ulike bakgrunnshistorier og ulike sykdommer.

Som Casey går du rundt på skipet og snakker med ansatte og de eldre, og du viser omsorg både gjennom ord og gjennom handlinger.

En smak av Australia

Utviklerne, Ghost Pattern, holder til i Melbourne i Australia. De fleste karakterene i spillet snakker engelsk med australsk aksent (noen av karakterene kommer dog fra andre deler av verden), og gjennom spillet får vi også kjennskap til australsk og aboriginsk kultur gjennom de vi møter og snakker med.

Språklig er spillet ganske tilgjengelig, med tydelig tale og tilhørende tekst. Det er aldri noe hastverk, selv om alle i spillet fortsetter med sitt uavhengig av om du er til stede eller ikke. Om du velger å spille gjennom flere ganger vil du kunne ha ulike opplevelser, alt etter hvem du velger å bruke tiden på.

En av tegningene som dukker opp i spillets mellomsekvenser

Hvorfor spille Wayward Strand med barnet ditt

For utviklerne av spillet var forholdet vi har til de eldre rundt oss utgangspunktet for Wayward Strand. Forholdet til de eldre, opplevde de, bygger på omsorg, og at man tar seg god tid med dem. I spillet går tiden uavhengig av hva du som Casey finner på, som i praksis betyr at alle ombord på skipet styrer med sine daglige sysler uavhengig om du er til stede for å se det eller ikke.

Wayward Strand gir et innblikk i hvordan eldre mennesker kan ha det i dette stadiet i livet sitt. Vi ser at livene deres fortsetter selv om vi ikke er til stede for å snakke med dem eller stelle med dem. De har meningsfulle – noen ganger frustrerende – interaksjoner med andre beboere og ansatte. Kanskje mest av alt viser spillet at de eldre pasientene om bord, blant andre Esther, Ida, dr. Bouchard, hr. Avery og hr. Pruess, alle er nyanserte personligheter med drømmer, motivasjon, irritasjon, gleder, smerte, humor og et erfaringsbasert perspektiv på livet som bare eldre kan ha.

Casey hjelper Esther, som plages med smerter, ut av rommet hennes

Hr. Pruess er en høflig og velstelt mann, opprinnelig fra Østerrike og levde under andre verdenskrig, men deltok ikke. Esther kan virke irritabel, men har også humor, plages med smerter når hun går, og kan også plutselig beskylde andre for å ville henne vondt. Ida er en strikkende bestemortype som bare har gode ting å si om folk. Hr. Avery skriver stadig på skrivemaskinen på rommet sitt og ser ut til å like å leke med språket når du snakker med ham. Dr. Bouchard er sengeliggende og ser ut til å ha mye smerter; hun er i hovedsak uhøflig og avvisende mot de som kommer på besøk.

Esther skal søke svar på et mysterium gjennom sine astrologiske kunnskaper

Bruk Wayward Strand til å få innblikk i den mentale rikdommen til eldre mennesker! Snakk sammen med barna om at eldre har masse viktige erfaringer vi kan lære av, historier vi kan lytte til, klemmer vi kan få og klemmer vi kan gi! Men også at eldre mennesker får utfordringer som følger med alderen; forverret helse, sviktende hukommelse, kanskje demens, og behov for mer tid til å utføre dagligdagse gjøremål.

Casey hjelper Tomi (som viser seg å forstå et skandinavisk språk) med plantene

Spillet viser også hvordan helsepersonell og andre ansatte sjonglerer sine administrative og omsorgsbaserte oppgaver under tidspress – en aktuell problemstilling også for helsepersonell i Norge.

Aldersanbefaling

Wayward Strand har 12-års grense, med mild banning som deskriptor. Det er intet grafisk i spillet som bør virke skremmende, men noen av karakterene kan være skarp i ordbruken sin.

Hvor lang tid tar spillet?

Det tar rundt 4-5 timer å spiller gjennom Wayward Strand. Spillet er fordelt på tre kapitler (tre dager i spillet) som fordeles ganske jevnt på den totale spilletiden.

Hvor kan du spille Wayward Strand?

Wayward Strand er tilgjengelig på PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One, Xbox Series X/S og Nintendo Switch.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s