Valiant Hearts: The Great War

I Valiant Hearts: The Great War opplever du første verdenskrig gjennom øynene til et knippe ganske vanlige, sivile mennesker.

Tittelskjermen

Hva skjer i spillet?

Historien i Valiant Hearts: The Great War starter i 1914, med bakgrunnen for starten av første verdenskrig som bakteppe. Spillet forteller historien sin gjennom et knippe hovedkarakterer; tyske Karl som er bosatt i Frankrike med sin kone Marie og deres sønn Victor, franske Emile som er far til Marie, amerikaneren Freddie som frivillig blir med den franske hæren, den belgiske veterinærstudenten Anna, og en hund; den tyske dobermannen Walt.

De ulike karakterene påvirkes av krigen på ulikt vis, både gjennom evakuering fra landet de bor i, innrullering i militæret, omsorgsarbeid, og så videre, og alle har en motivasjon som driver dem videre, slik som familiegjenforening, medmenneskelighet, heltemot og hevn.

Hunden Walt er en sentral skikkelse som binder alle de andre karakterene sammen gjennom historien.

Også hunder kan trenge gassmaske

En universell fortellerstemme

Tematikken i spillet berører mange mennesker, mange nasjonaliteter, mange språk. Ubisoft makter, gjennom den håndtegnede grafikken, figurenes kroppsspråk og bruken av bredt gjenkjennelige symboler i snakkeboblene, å formidle historier, følelser og oppdrag på en effektiv og sjarmerende måte. Det gjør at flest mulig kan forstå hva spillet ønsker å fortelle, uavhengig av språklig og kulturell bakgrunn. Dette kan også gjøre det lettere for foreldre og barn å forstå og snakke sammen om temaene i spillet.

En fiende i nød

Hvorfor spille Valiant Hearts: The Great War med barnet ditt

I en tid hvor krig i Ukraina dominerer nyhetsbildet, med stadige oppdateringer i medier om konsekvenser av krigen, slik som ødelagte hjem, tapte liv, splittede familier, og krigens stadige innovasjon i nye måter å ta livet av andre, kan vi trenge noe som hjelper oss, og barna våre, å forstå sidene ved krig. Valiant Hearts: The Great War tar opp noen av disse temaene.

Hvert brett har et utvalg bilder og fakta knyttet til tiden eller stedet brettet er satt til

Spillet er satt til faktiske steder og hendelser fra første verdenskrig. Dette vil være gjenkjennelig for den som er interessert i krigshistorie, men man kan også lære om første verdenskrig gjennom spillet. I tillegg til de historiske stedene og hendelsene man spiller seg gjennom, kan man finne gjenstander som alle er knyttet opp til krigen, og som forteller om livet for soldater, sivile og andre som ble påvirket av krigen. Eksempler kan være brev, ullsokker, bestikk og tallerkener av messing, soldaters ID-merker og halspastiller, alle med en forklaring av hvilken funksjon de hadde under krigen. Samtidig kan man på starten av hvert brett lese seg opp på et par fakta om krigen, som Ubisoft har inkludert i samarbeid med skaperne bak dokumentarserien Apocalypse: World War I. Faktaene tar form av både autentiske foto (noen kan være kraftig kost) og forklarende tekst. Et eksempel er et bilde av kvinner som jobber i fabrikker for våpenproduksjon, da de fleste menn er hentet til krigen, og hvordan dette endret kvinnens status i samfunnet. Et annet eksempel, som både er en hendelse i spillet og som er forklart med foto og tekst, er første gang kloringass ble brukt under krigen. Eksemplene viser både forferdelige sider ved krigen, men også hvordan krigens behov for menn ga kvinner nye muligheter i samfunnet, samt hvordan helt ordinære hverdagsgjenstander var til nytte og/eller glede for soldater, samt hvordan teknologi og kunnskap på alle mulige områder skjøt fart på bakgrunn av krigen. Gjennom bilder, gjenstander og historien i spillet får man kunnskap om mange sider ved første verdenskrig.

Enda et eksempel på fotografi som forteller historier fra krigen, her om en av kvinners roller under krigen

Spillet er helt lineært i hvordan man kommer seg gjennom brettene; det er bare én løsning, og hintsystemet i spillet slår inn jevnlig for å hjelpe deg videre. Det er dermed ytterst sjelden at man sitter fast noe sted. Fokuset i spillet vil man nok kunne si er på historiefortellingen. Og selv om enkelte sekvenser har et preg av høyere tempo, kan spillet i all hovedsak spilles i eget tempo uten at man går glipp av noe. Det vil derfor være god tid for å snakke sammen med barna om det dere opplever i spillet.

Det Valiant Hearts: The Great War gjør så godt, er å fortelle historien til helt vanlige menneskers liv under krigen. Det er ikke et actionspill hvor våpenet ditt står for dialogen med andre; det er kanskje fremfor alt medmenneskeligheten som underbygger karakterene i spillet. De skriver dagbok og brev, de hjelper hverandre – på et tidspunkt også en fiende i nød (en tjeneste som blir gjengjeldt senere) – og ofte kommer det tydelig frem hvor unødvendig og meningsløs krigen oppleves.

Spillet gjenskaper den gangen da kloringass for første gang ble brukt under første verdenskrig

Selv om teknologien og krigsmaskinene nå er over hundre år gamle, er konsekvensene en krig har for folk mye de samme den gang som nå. Spillet kan derfor være et godt redskap til å forstå en hvilken som helst krigs innvirkning på folk. Kanskje mest aktuelt nå er krigen som startet i Ukraina i 2022.

Freddies endelige oppgjør

Aldersanbefaling

Spillet har en PEGI-aldersgrense på 12 år. Sammen med aldersgrensen følger merkelappene vold og horror. Med bakgrunn i den grafiske stilen i spillet, er volden som vises ikke realistisk. Det er likevel scener som viser eksplosjoner, dødsfall, blod og andre hendelser som kan virke noe skremmende, men i et tegneserieuttrykk. Siden spillet er satt til ulike, historiske hendelser under første verdenskrig, kan man med innlevelse godt se for seg hvordan karakterene i spillet kan ha hatt det under krigen, og noen av disse scenene kan oppleves både som interessante og triste eller ubehagelige.

Hvor lang tid tar spillet?

Spillet tar rundt 6-7 timer å spille gjennom.

Hvor kan du spille Valiant Hearts: The Great War?

Valiant Hearts: The Great War er tilgjengelig på PC, PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360, Xbox One, iOS, Android og Nintendo Switch.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s