Before I Forget

I Before I forget spiller du Suni, en dame med et innholdsrikt liv bak seg, og med begynnende demens foran seg. Spillet viser hvordan hverdagen fortoner seg for ei som har fått demens.

Startskjermen i spillet

Hva skjer i spillet?

Before I Forget starter i yttergangen i leiligheten til Suni. Synet er uklart, men det ordner seg straks hun finner brillene, som du kan plukke opp på kommoden foran deg. Hun forstår ikke helt hvor hun er, kjenner seg ikke igjen, men en lapp på veggen foran henne sier at hun må finne Dylan, mannen hennes. Hun er sikker på at han vet hvor hun er kommet.

Du går videre inn i leiligheten, og ser en lapp som minner om en tannlegetime, men Suni vet ikke hvor tannlegen holder til, eller hvordan hun skal komme seg dit. Så åpner hun den nærmeste døra som går inn til en bod, og der vil du finne en lilla paraply. Paraplyen trigger et minne hos Suni, et minne om hvordan hun og Dylan møttes, og om en tur de hadde til Amsterdam.

Den lilla paraplyen trigger et kjært minne hos Suni

Videre inn på arbeidsrommet hennes oppdager hun en pris hun har fått gjennom sitt arbeid, men hun mener at det ikke kan ha vært henne. Hun leter videre etter Dylan, og kjenner at hun må på do, men hun husker ikke hvor toalettet er. Hun prøver flere dører, men finner ikke toalettet, og blir stadig mer fortvilt.

Suni forsøker fortvilt å huske hvor toalettet er

Videre gjennom spillet vil Suni finne avisutklipp, bøker, konsertprogram fra Dylans konserter og andre gjenstander som trigger minner hos henne.

Et innblikk i å leve med demens

Sunis demens er hovedtemaet i Before I Forget. Utvikleren 3-Fold Games, som består av to kvinner som heter Claire Morwood og Chella Ramanan, har som mål å lage spill som forteller historien til individer eller grupper som ofte ikke har en stemme i spill. I Before I Forget gir de altså stemme til et menneske med demens, og lar oss få et innblikk i hvordan demens kan oppleves for den som rammes direkte av det.

Suni har fått en utmerkelse for sitt akademiske arbeid, mens husker det ikke selv

I spillet viser demensen seg gjennom sviktende hukommelse, men også ved at gamle minner trigges av gjenstander som har vært viktige for Suni, slik som paraplyen fra den gangen hun og Dylan traff hverandre, avisutklipp og postkort fra 30 år tilbake i tid, parfymeflasker, leppestifter og ulike innrammede bilder fra tidligere perioder i livet. For hver gjenstand i spillet som trigger et minne, får de bleke omgivelsene et anstrøk av sterkere farger, som om de kommer til live og blir mer gjenkjennelige for Suni, som i utgangspunktet ikke kjenner seg helt igjen i egen leilighet.

Hvorfor spille Before I Forget med barnet ditt

Kanskje vet dere om noen som har demens, eller kanskje noen i egen familie har demens? Gjennom Before I Forget kan foreldre og barn få et innblikk i hvordan demens kan fortone seg for den som lider av det. Hukommelsen svikter, navn kan glemmes, forvirring kan oppstå, og man kan oppleve redusert mestring av hverdagslige gjøremål som matlaging og toalettbesøk.

I spillet kan foreldre og barn også se hva som kan hjelpe en med demens til å huske; gjenstander med stor, personlig betydning, slik som den lilla paraplyen, fotografier fra tidligere tider, og musikk som er knyttet til personer eller hendelser i livet. Med utgangspunkt i hva man, som spiller, opplever i Before I Forget, kan man for eksempel snakke med barna sine om hvordan man kan skape gode øyeblikk sammen, selv om demensen har begynt å gripe tak i en man har kjær.

Et kjært minne Suni har om seg selv og sin David

Aldersanbefaling

Before I Forget har en PEGI-aldersgrense på 7 år med beskrivelsene frykt, henvisning til vold og mild vold.

Det er ingen visuell vold i spillet. Det er en krangel i en dialog sent i spillet som kan virke opprørende, og det er lyden av en bilkollisjon som, i konteksten av historien i spillet, også kan oppleves som opprørende.

Hvor lang tid tar spillet?

Det tar cirka en time å spille gjennom Before I Forget.

Hvor kan du spille Before I Forget?

Before I Forget er tilgjengelig på Nintendo Switch, Xbox One, Xbox Series X, og på PC (itch.io og Steam).

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s