Unpacking

Skal dere flytte? Eller skal barnet flytte ut for å studere? Forbered dere ved å pakke ut av flytteesker i Unpacking.

Tittelskjermen

Hva skjer i spillet?

I Unpacking pakker du ut av flytteesker. Spillet starter i 1997 og ender i 2018, og følger en ung jentes vei gjennom livet. Ulike hendelser, slik som studier, jobb, samboerskap og andre hendelser, fører til flytting til nye hybler og leiligheter. For hver flytting har hun kvittet seg med ting, skaffet seg nye ting, samt tatt vare på det meste av andre ting.

Utpakking i det første rommet

Gjenkjennelig for alle som har flyttet en eller flere ganger i livet

Har du flyttet en eller flere ganger i løpet av livet, er gjenkjennelsesfaktoren i Unpacking umiddelbar. Der det virkelige liv byr på både nedpakking – det kanskje vanskeligste rent emosjonelt og logistisk sett, og utpakking, som kanskje er langt lettere på flere vis – byr Unpacking kun på, nettopp, utpakking.

Utpakkingen av alle gjenstandene er ganske frilynt i hvordan ting utplasseres. Det er et lett element av hvor enkelte ting plasseres, men dette kan slås av om ønskelig. For eksempel må en dagbok gjemmes unna i en skuff, og ikke ligge åpent tilgjengelig. Kjøkkeninventar må plasseres på kjøkkenet, og tannbørsten må på badet. Trusene skal derimot ikke på badet, de skal i kommoden på soverommet.

Gjennom de ulike flyttingene som strekker seg fra 1997 til 2018, vil flere av gjenstandene, for eksempel en personlig datamaskin, være en fremtredende indikator på tidsperiode. På sent nittitall er datautstyret i off-white-farge, mens skjermen er av den gamle, plasskrevende sorten. Etter hvert som tiden går fremover i spillet, byttes visse gjenstander ut med nyere utgaver, slik som flatskjermer.

Samtidig er det flere gjenstander som beholdes gjennom alle flyttingene, slik som noen av bamsene, som også får slitasjeskader etter hvert.

En PC av sin tid

Hvor spille Unpacking med barnet ditt?

Flytting kan emosjonelt krevende, kanskje vel så mye for foreldre som for barn. Det som er etablert av nettverk, rutiner og stedbundne følelser røskes opp i, og må reetableres på nytt sted. Unpacking kan brukes som et utgangspunkt for samtale om flytting. Minnene som følger med gjenstandene, mulighetene som ligger i ny hybel eller ny leilighet, og hvordan man kan ønske å innrede sitt nye sted.

Men her er også en mulighet til å øve på systematisering av alle ting man har. Hvor skal man plassere dem? Hvor skal barnet putte alle bøkene sine? Alle bamsene? Skoene, lekene, skolesekken og bildene? Unpacking kan bli en slags øvelse før den ekte flyttingen. Kanskje er barnet ditt, og du selv som forelder, mer forberedt på utpakkingen når dere kommer til deres nye bosted.

Barndommens bamser

Unpacking kan også fungere som en reise i minner for foreldre som selv har vært gjennom ulike stadier i livet sitt, slik som oppvekst, studier og tidligere samboerskap. Jenta som flytter i spillet har for eksempel en utstrakt interesse i tv-spill. Er du selv en spillinteressert forelder, vil du kjenne igjen ulike spillkonsoller fra nittitallet og fremover. Spilleskene er også tegnet såpass tett opp til sine inspirasjonskilder at du sikkert vil kjenne igjen flere spill fra din egen, fysiske samling. Disse gjenstandene i spillet, som knytter seg til tidsperioder, interesser og sterke minner, kan danne et gyllent utgangspunkt for å snakke med barnet ditt om hva minner er, hva de betyr for deg selv, og at minnene har vi med oss, selv om vi flytter. I spillet vil dere også se at med hver flytting følger det med nye gjenstander og tilhørende minner.

Ferdig utpakkede rom blir til fotominner

Det første brettet i Unpacking består av kun ett rom, et barnerom, og det kan være et godt sted å starte for deg og barnet ditt, som et utgangspunkt for å forberede eller snakke om egen flytting.

Aldersanbefaling

Unpacking har en PEGI-aldersgrense på 3 år.

Hvor lang tid tar spillet?

Å spille gjennom Unpacking tar mellom tre og fem timer. Spillet består av åtte brett – eller flyttinger. Det første brettet tar cirka tretti minutter, og deretter øker kompleksitet og antall rom ettersom jenta i spillet trenger mer plass etter hver flytting.

Hvor kan jeg spille Unpacking?

Unpacking er tilgjengelig på Nintendo Switch, Xbox One og PC (Steam, Humble Store og gog.com).

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s