Pode

Pode er et spill om vennskap, vennlighet og det å bruke hverandres styrker for å nå målet.

Hva skjer i spillet?

Pode starter med at en stjerne, Glo, faller ned fra himmelen. En stein, Bulder, kommer bort til Glo med ønske om å hjelpe den hjem igjen. Foran seg ser de et høyt fjell, et som kan bringe dem nærmere himmelen igjen. Sammen går de mot fjellet, og slik starter eventyret.

Pode er et puzzle-spill, et spill hvor man må løse gåter i omgivelsene for å komme videre. Det kan være å flytte på steiner et sted som åpner dører et annet sted, eller det kan være å bruke Bulder eller Glos individuelle egenskaper for å hjelpe hverandre videre.

Å bruke hverandres styrker for å nå målet

Det sentrale temaet i Pode er å hjelpe hverandre. Bulder og Glo har hver sine unike egenskaper, og de må bruke disse sammen for å nå målet sitt. Bulder er tung, kan gå under vann, og passer inn i små passasjer. Glo er lett, lysende og kan flyte. Begge har en energi rundt seg (aktivert med et knappetrykk) som brukes til å gi liv til omgivelsene. Glo gir liv til planter, mens Bulders energi gjør at andre steiner vokser. Sammen gjør bruken av disse energiene at hvert brett går fra å være nakne fjellvegger til frodige, glitrende områder.

En verden våkner til liv

For å løse gåter og mysterier i spillet må Glo og Bulder bruke sine unike egenskaper både hver for seg og sammen.

Hvorfor spille Pode sammen med barnet ditt?

Yngvill Hopen, spillets regissør, fortalte i et intervju at hun ønsket å lage et spill hun kunne spille med sitt eget barn, et spill som var gøy, men ikke for vanskelig. Resultatet ble Pode.

Og Pode passer veldig godt for barn, og for foreldre som ønsker å spille med sine barn. Det er ingen trusler i spillet; fiender finnes ikke og det er ingen tidsbegrensning. Det er ikke mulig å dø (man kan falle ned i avgrunner her og der, men man spretter straks tilbake igjen). Fokuset kan dermed være på samspillet mellom deg og barnet ditt. Hvis du er ganske ny med spill selv, så er Pode et godt sted å starte.

Samarbeid er nøkkelen til fremgang

En ekstra fin funksjon som er lagt inn i spillet er muligheten til raskt å skifte hvem som styrer Glo og Bulder. Det gjøres enkelt ved å trykke på en av joypadens knapper. Dette er veldig kjekt om dere kommer til et område som barnet ditt (eller du selv) sliter litt med. Da kan man lett bytte på ansvaret til hindringen er forsert.

Pode er også tekstet på norsk.

Sentrale temaer i Pode

Pode er bygget opp rundt verdier som vennskap, vennlighet, hjelpsomhet, samarbeid og å spille på sine styrker.

Pode kan være et godt springbrett for å snakke med barnet ditt om viktigheten av disse verdiene. Når dere spiller sammen, så må dere også snakke sammen om mulige løsninger på spillets utfordringer. Og husk at både Glo og Bulder må bidra for å løse de fleste utfordringene. Dermed gir det en fin mulighet for barn å forklare med ord, peke eller vise hvilke løsninger de ser for seg.

Glo og Bulder er animert med et vennlig kroppsspråk. Se hvordan de bruker øynene sine, hvordan de vinker til hverandre, hvordan den ene alltid venter på den andre før de går fra et område til det neste; her kan man snakke med barnet sitt om hvordan vi kan samspille med andre mennesker, og hvordan vi kan, eller bør, oppføre oss.

Plutselig lukket døren seg bak dem

Akkurat som Glo og Bulder, har vi mennesker ulike styrker. Glo og Bulder bruker disse styrkene for å hjelpe hverandre videre. Slik er det for oss mennesker også. Kanskje er barnet ditt god i dans? Da kan det lære bort til sine venner. Kanskje en av vennene er god på rullebrett? Det kan også læres bort. Vi kan bruke våre styrker til å hjelpe hverandre, og lære bort til hverandre.

Å spille på sine styrker

Om selskapet bak spillet

Pode er utviklet av Henchman & Goon, et norsk selskap som holder til i Bergen. Selskapet startet opp i 2012. Pode fanget interessen til Nintendo og ble promotert i en av Nintendos indievideoer. For de som kjenner Nintendos fokus på flerspilleropplevelser hvor man er samlet i sofaen hjemme, er Pode en åpenbar og god match for Nintendos publikum.

Noen oppsummerende tanker

Pode har en avslappende utstråling satt i et norskinspirert univers.

Min egen opplevelse med spillet var at det ga gode muligheter til å samtale med barnet mitt om potensielle løsninger, om viktigheten av vennskap og vennlighet, og til å tilbringe meningsfull tid sammen. Det tar cirka fem timer å spille gjennom Pode.

Hvor kan du spille Pode?

Pode er tilgjengelig på Nintendo Switch og PlayStation 4.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s